Rabu, 11 Jun 2014

TUTORIAL BACKUP ROM MENGGUNAKAN CUSTOM RECOVERY.

Backup rom adalah suatu proses yng sangat penting untuk setiap pengguna android yng mahu melakukan tweaks,flash custom rom dsbnya...Bootloop atau brick adalah istilah yng memberi pengertian bahawa peranti kita tidak boleh dibuka seperti biasa dan ia akan 'hang' semasa proses reboot. Oleh sbb itu backup rom sgt penting utk kita mengembalikan keadaan android kita elok seperti biasa seperti saat sebelum kita melakukan flashing atau tweaks yng tidak berjaya...Sangat2 menyedihkan jika saat berlaku brick atau bootloop tp kita tidak ada sebarang backup...Oleh itu beringatlah sebelum terkena...

1.TWRP Backup/Restore:


Masuk ke dalam mode recovery seperti biasa dan pilih backup...


Kemudian kita akan masuk ke option seperti diatas, cukup sekadar menanda pada option boot,system dan data untuk membuat backup...Sangat2 digalakkan backup disimpan didalam external memory/sd kad...Cara untuk memilih storage ialah sentuh pd tulisan storage itu dan pilih external storage...Kita juga boleh menamakan file backup itu dgn memilih option 'set backup name'.


Selesailah proses backup...Kini peranti kita bebas melakukan tweaks atau flash custom rom tanpa perlu bimbang sekiranya berlaku brick atau bootloop...Anda masih mampu tersenyum jika berlaku softbrick atau bootloop....

2.CWM Backup/Restore:


Pastikan bateri Android anda penuh atau sekurang-kurangnya 50%. Pastikan SD Card anda, memiliki kapasiti yang mencukupi untuk melakukan backup. Ukuran ROM tidak sama, tapi rata-rata ukurannya lebih kurang 300MB. Jadi pastikankan SD Card anda mampu menyimpan saiz file backup, cara untuk masuk ke mode CWM berlainan antara peranti-peranti android jadi sila pastikan cara untuk masuk ke mode CWM anda.

1.Masuk ke CWM pilih backup and restore kemudian pilih backup dan tunggu sehingga prosesnya selesai.

2.Apabila proses backup sudah selesai sila reboot Android anda dengan memilih reboot system now dan lihat pada SD KAD adakah sudah ada file backup tadi, biasanya fail tersimpandidalam folder bernama 'ClockWorkMod'

3.Anda boleh juga Copy ke PC/Laptop anda untuk lebih selamat.

Proses restore TWRP dan CWM sangat mudah, anda hanya perlu masuk ke CWM atau TWRP kemudian pilih 'backup and restore' untuk CWM dan 'restore' untuk TWRP.  Pilih fail backup yng anda simpan sebelum ini dan mulakan proses restore. Reboot selepas proses restore selesai.

Semoga tutorial ini bermanfaat buat anda...

2 ulasan:

  1. Alhamdulillah ,bro tp knpe sy bekup 1750 mb ? Sy pnye twrp lain system pon bru 4mb . xpe kan klau sy bekup mcm ni ? Janji bleh restor ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dia bergantung kpd data yng dibackup, jika besar datanya besarlah saiz backupnya...Saiz backup sy sendiri mencecah 2GB :-)

      Padam